GEZONDE LASAGNE BOLOGNAISE

Zin in heerlijk comfortfood dit weekend dat ook nog eens gezond is? Probeer deze heerlijke lasagne eens!


Dit heb je nodig (6 porties):

-2 grote uien
-3 teentjes knoflook (naar wens)
-1 el olijfolie
-3 dikke wortelen
-2 paprika’s
-2 courgettes
-500 g champignons
-1 blikje tomatenpuree (140 g)
-2 blikken tomatenblokjes (800 g) (versekan natuurlijk ook!)
-1 groentebouillonblokje
-Italiaanse kruiden, paprikapoeder, en andere kruiden naar wens (ik hou van pittig dus voeg graag chilipoeder en pili pili toe)
-500 gr mager rundergehakt (of vegetarisch gehakt)
-2 potjes ricotta (500 gr)
-12 volkoren lasagnebladen
-120 gr geraspte kaas: goede keuzes zijn Emmental light boni (Colruyt) ofwel Milbona light 30% (Lidl)

Zo maak je het:

-Snipper de ui grof en snijd de knoflook fijn.
Neem een ruime pan en fruit de ui en knoflook zachtjes aan in een eetlepel olijfolie.
-Snij de wortel, paprika, courgette en champignons in kleine stukjes en voeg toe aan de ui en knoflook en laat deze een paar minuten zachtjes meebakken.
-Voeg de tomatenpuree toe en laat deze ongeveer 2 minuten zachtjes meebakken terwijl je goed blijft roeren. Let wel op dat de tomatenpuree niet verbrandt.
-Voeg nu de tomatenblokjes toe.
-Roer Italiaanse kruiden, paprikapoeder (evt. chilipoeder en pili pili) door de saus en voeg het verkruimelde bouillonblokje toe.
-Bak in een aparte pan het mager rundergehakt en voeg toe aan de saus. Hiervoor dien je geen olie of vetstof te gebruiken, het gehakt bevat al voldoende vet op zich om te kunnen bakken!
-Laat de saus nog zo’n 20 minuten koken. Proef zo nu en dan om te kijken of de groenten al gaar zijn. Zelf vind ik het lekker als de groenten nog een beetje een bite hebben. Bijkomend voordeel van het tussendoor proeven is dat je ook eventueel nog wat Italiaanse kruiden of andere kruiden kunt toevoegen als dat nodig is.
-Verdeel 1/3 van de saus en de ricotta op de bodem en dek af met de lasagnebladen. Maak daarna nog 2 lagen met de bolognesesaus, ricotta en lasagnebladen en eindig met de saus en ricotta. Werk af met de geraspte kaas en plaats de ovenschotel gedurende 30 minuten in de oven.
Eet smakelijk!


Nog enkele tips en tricks:

-Leuk om een extra laag van courgette te maken. Snij hiervoor lange plakken met de kaasschaaf. De rest van de courgette gaat dan gewoon in blokjes in de bolognesesaus.
-Heb je weinig tijd? Neem dan gewoon een zak roerbakgroenten zodat je geen groenten meer hoeft te snijden. De voorkeur gaat wel steeds naar verse groenten of diepvriesgroenten zonder toevoegingen, maar af en toe zijn voorgesneden groenten helemaal prima!
-Wil je zelf nog wat meer op de calorieën letten? Doe dan de helft van de ovenschaal met geraspte kaas on top en de andere helft met slechts de helft van de kaas of zelfs geen kaas. Op die manier bespaar je flink wat calorieën.