LACTOSE, HOE ZIT DAT NU?

Zijn melkproducten eigenlijk wel goed voor ons? Kan je niet beter melk, yoghurt en kaas vermijden?

Lactose is een melksuiker dat van nature in melkproducten aanwezig is. Je vindt het terug in melk, yoghurt, enkele kazen, maar ook bijvoorbeeld in verwerkte producten zoals gebak. Normaal gezien maakt ons lichaam lactase aan. Dit is een enzym die onze melksuiker splitst in glucose en galactose waardoor we ze gemakkelijker kunnen opnemen in ons bloed. 

Mensen die niet (of te weinig) beschikken over het enzym lactase, kunnen hier klachten van ondervinden. Dit uit zich dan vaak doordat er krampen, winderigheid of een opgeblazen gevoel ontstaan na het eten van lactosebevattende producten. In dit geval, kan het interessant zijn om een tijd minder van deze producten te consumeren.

Als je geen klachten ondervindt, is er écht geen reden om melkproducten te vervangen. Naast een gezonde dosis eiwitten, bevatten ze ook calcium en heel wat vitamine B's die ons lichaam nodig heeft! 

Groetjes,

Amber